Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři hřebíčky do vlastní rakve

Hyneme na vlastní blahobyt. Myslím si to dlouhodobě. Ale překvapily mne prostředky, jimiž k tomu dojdeme.. 

Vždy jsem se domníval, že to přijde skrze zhroucení hodnot, jež naši společnost utvářely a skrze vyspění skromnějších civilizaci asijského střihu. Nejen epidemie koronaviru ukazuje, že jsem se zřejmě nemýlil ve výsledku, ale v nástrojích.

 

1. hřebíček: Jevonsův paradox

Anglický ekonom a matematik Wiliam Jevons již v předminulém století popsal zajímavý jev. Čím větší pokrok a efektivita v technologiích, tím větší poptávka a spotřeba. Existují i současné studie popisující, že majitelé úsporných automobilů mají sklon častěji cestovat, čímž se zvyšuje spotřeba paliva. 1

Podobně je to s úspornými svítidly. S rozmachem LED žárovek lidé svítí častěji a déle. Vlivem toho se paradoxně spotřeba elektrické energie zvyšuje, jak nedávno uvedl The Economist. Nejinak to vyhlíží s rozvojem informačních technologií. Iluze o tom, že s jejich rozmachem již nebude nutné tisknout papíry a dojde k jeho úspoře, se nenaplnila. Naopak. Tiskne se stále, a papíru se v kancelářích spotřebovává díky nízké ceně a snadnosti více (zálohování, archivace, komfort čtení), než v dobách bez PC. 2 "Paradox kanceláře bez papíru spočívá v tom, že vývoj náhrady za přírodní zdroj je někdy spojován se zvýšením spotřeby původního zdroje“ 3  

Textilu jsme schopní zrecyklovat jen tři procenta, plastu jen o něco málo více. Jsme velmi pravděpodobně první civilizací v dějinách zeměkoule, jež nedokáže vrátit většinu toho, co vyrobí, zpět do oběhu, či to nějak použít. Není to katastrofální vizitka vyspělosti?

 

2. hřebíček: Obezita

Značné paralely lze spatřovat i s civilizačními chorobami, jež nás plnou silou zasáhly. Ekonomický blahobyt euroamerické civilizaci umožnuje vyšší spotřebu a menší výdej lidské energie na její získání, než bylo po tisíciletí běžné. Veškerá doprava je toho dokladem. Kupř. ta letecká. Dnes zlevnila natolik, že mnoho lidí uvyklo letět ráno z Prahy na nákupy do Paříže či na operu do Říma a večer zpět. Čím je něco dostupnější, tím více, namísto kýžených úspor, tím plýtváme. Covid omezení je jen krátké intermezzo.

Stručně – více jíme, méně se hýbeme. Důsledkem je obezita. Bez servítek - jsme tlustí a líní. Zejména Evropané, Severoameričané. I mezi nimi však Češi vynikají. Ukazuje se přímá úměra mezi nadváhou a těžkým průběhem nákazy koronavirem. Se studiemi jsou nejdále v USA. Z výzkumu téměř 400 tisíc pacientů se ukazuje, že u těch s nadváhou je o 113 procent vyšší pravděpodobnost, že skončí v nemocnici, než u pacientů s normální váhou. Pravděpodobnost přijetí na jednotku intenzivní péče je téměř dvojnásobná a riziko úmrtí o polovinu vyšší.

Celoplanetární počty to potvrzují. Dle údajů ze 160 zemí, v nichž nastalo celkem 2,5 milionu úmrtí na covid-19 ke konci letošního února, připadla drtivá většina (2,2 mil.) na země s populací, která má většinově nadváhu. Pravděpodobnost, že člověk zemře na covid-19 je desetkrát vyšší v zemích, kde většina obyvatel trpí nadváhou. Mezi nimi je Česko na čtvrtém místě… Britský The Guardian sestavil na základě údajů Světové zdravotnické organizace neradostný žebříček úmrtí na covid v zemích s nejvyšší obezitou dospělých: 1. Belgie, 2. Slovinsko, 3. Spojené království, 4. Česko, 5. Itálie, 6. Portugalsko, 7. Černá Hora, 8. USA.

Mezi země s nejnižší úmrtností na koronavirus patří například Vietnam, nebo takřka všechny africké země, čili „štíhlé“ populace. Výjimkou na černém kontinentu je Jihoafrická republika. Země z celého světadílu nejbohatší, ale také „nejtlustší“. Ve Vietnamu evidují na 100 tisíc obyv. jen 0,04 úmrtí. Naproti tomu ve vyspělých (rozuměj „tlustých“) zemích je to i více než 2 500 krát pravděpodobnější - v USA 105,7 úmrtí na 100 tis. obyv.,  Itálie 122,7, nebo Česká republika 109. 4

 

3. hřebíček: Podpora režimů pošlapávající lidská práva

Skrze růžové brýle vlastního pohodlí často nevnímáme, že prostřednictvím našeho ekonomického chování podporujeme utrpení ve světě, režimy totalitní, autoritářské a vůbec země pošlapávající lidská práva. To, že výrobky z Číny, Turecka, Malajsie, Ruska a řady jiných jsou levné, je pro nás samozřejmostí. Víme však, že za nimi často stojí dětská práce, absence zdravotního pojištění či důchodového systému, nebo jen minimální? Že produkty z těchto zemí jsou pro nás levné právě proto, že druzí nemají dostupnou zdravotní péči nebo nemají penzi? Že obchodováním s nimi takové zlo podporujeme a udržujeme?

Ba co víc. Zejména Čína je zemí velkých možností. Třeba lidské orgány na objednávku. Ve vyspělém světě se na vhodného dárce čeká několik let. V Číně několik málo týdnů. Jsou známy i případy, kdy „objednatel“ měl k dispozici orgán za několik dní... Ano, v Číně je přípustné odebírat orgány popraveným vězňům. Ale nejen to. Kde se berou ostatní vhodné orgány? Proč je tak krátká čekací doba na ně? „Zdrojem“ jsou nepohodlné skupiny obyvatel a odpůrci režimu. Kromě odsouzených na smrt např. příslušníci duchovního hnutí Fa-lun-kung, Tibeťané, křesťané, muslimští Ujguři, političtí odpůrci aj. Velmi zvláštně vyhlíží fakt, že těmto skupinám začaly být ve vězeních prováděny krevní testy. Tedy těm, kteří v Říši středu nemají fakticky žádná lidská práva, v zaostalém krutém čínském vězeňství, jsou prováděny drahé zdravotní služby... Příjemcem bývají zpravidla bohatí komunističtí funkcionáři.

Některá svědectví a fakta nasvědčují, že vhodný dárce „čeká živý“, až se objeví žádoucí příjemce. Vzhledem k časovým limitům, nebo omezené časové ischemii orgánů, lze z transplantačních zpráv např. vyvodit, že dárci musejí „čekat v rezervě“ živí jako náhradní k právě probíhajícím transplantacím na operačních stolech.

Kvete orgánová turistika ze zahraničí. Buď příjemce přijede za orgánem na kliniku do Číny, nebo orgán za ním domů. Líbí se nám tyto nehumánní, zvrhlé protilidské praktiky? Ne? Jak potom můžeme být zticha, když pan prezident třese pravicí čínskému protějšku a pomáhá uzavírat obchody s čínskými podniky, nebo se vehementně zasazuje za čínskou vakcínu? Někteří vládní představitelé taktéž. To nám nevadí, že obchodujeme s čínským farmakoprůmyslem, včetně imunosupresiv nutných k transplantacím? 5

Stojí nám obchod s Čínou - bez podmínek - opravdu za to? Je pro nás levnější čínské tričko či televizor větší hodnotou, než čínské transplantační praktiky? Chceme v budoucnu žít v čínských nebo tureckých politických lidskoprávních poměrech? Ne? Tak proč je podporujeme?

Nejsou to „oni“ (politici), kteří tyto věci určují. Ale my – naše lenost, konzum, blahobyt. Nedrtí nás covid-19. Ale my – naše lenost, konzum, blahobyt.

 

1) SMALL, Kenneth A.; VAN DENDER, Kurt. The Effect of Improved Fuel Economy on Vehicle Miles Traveled: Estimating the Rebound Effect Using U.S. State Data, 1966-2001. UC Berkeley: University of California Energy Institute. 2005-09-21. 

2) FROHLICH, David a Mark PERRY, 1994. The Paperful Office Paradox. B.m.: Hewlett-Packard Company

3) YORK, Richard. Ecological paradoxes: William Stanley Jevons and the paperless office. Human Ecology Review. 2006, 13 (2): 143–147

4) COVID-19 and Obesity: The 2021 Atlas The cost of not addressing the global obesity crisis, March 2021

5) Více info - D. Mattas, D. Kilgour: Krvavá sklizeň; E. Gutmann: Jatka; lpbh.org

 

 

 

 

Autor: Robert Huneš | neděle 21.3.2021 14:17 | karma článku: 23,61 | přečteno: 1212x
  • Další články autora

Robert Huneš

Chcete zabít babičku? Uškrťte si ji sami!

Eutanázie se jinak jeví zdravým, jinak nemocným. Odlišně ji vnímají mladí a staří. Různým pohledem na ni hledí ti, kteří mají s umírajícími zkušenost, a ti, kteří ji nemají.

5.4.2024 v 13:55 | Karma: 23,41 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Až lékaře bude zajímat nejen naše zlomená noha, ale i zlomená duše

V naší malé zemičce máme 156(!) nemocnic akutní péče. Nad to další odborné léčebné ústavy, eldéenky a další. Ve srovnání s výrazně vyspělejším Dánskem je v ČR (přepočteno na obyv.) 5x více nemocnic a 2,5 více nemocničních lůžek.

16.1.2024 v 19:35 | Karma: 25,07 | Přečteno: 956x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi. Ano, tato věta ošetřující lékařky v nemocnici patřila pacientce, již překládala v minulých dnech k nám do hospice.

23.9.2023 v 18:15 | Karma: 43,31 | Přečteno: 6818x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Tam, kde to voní člověčinou

Takřka za dvacet let v hospicovém hnutí mohu dosvědčit, že kde se začínalo od peněz, cihel či jiných „jistot“, se hospic nakonec nezrodil. A pokud ano, tak chřadnoucí a neprosperující. Domy na písku.

13.4.2023 v 20:25 | Karma: 13,38 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Dobrá zpráva. Chtějí, aby visel.

Při pohledu na pražský Hrad vnímám posledních deset let jako promarněný čas. Období, kdy intelekt a schopnosti nadaného muže nebyly investovány ve prospěch dobra, příštích generací, službě národu.

7.3.2023 v 21:09 | Karma: 36,79 | Přečteno: 5370x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Otevření trhu s konopím - proč, kdy, kde, jak, kolik, za kolik

Legalizace konopí je „vděčným“ tématem pro novináře, politiky, uživatele, pěstitele i hospodské mudrlanty. Inu zakázané ovoce nejvíc chutná. Ve sněmovně se opět schyluje k jeho projednávání. Proč, kdy, kde, jak, kolik, za kolik?

9.2.2023 v 11:48 | Karma: 16,01 | Přečteno: 661x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Touha zemřít doma.

Přijali jsme nevyléčitelně nemocnou ukrajinskou pacientku. Uprchla na začátku války z východoukrajinského města Dnipro, místa těžkých bojů s ruskými okupanty.

25.11.2022 v 19:41 | Karma: 29,07 | Přečteno: 1640x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Co nic nestojí, za nic nestojí

Kdo z nás by si loni v tomto čase myslel, že v Evropě může nastat tolik utrpení. Na kontinentě, který vyvolal a zažil hrůzy dvou světových válek, ve světě se zkušeností jaderných výbuchů v Hirošimě a Nagasaki.

17.11.2022 v 18:06 | Karma: 16,82 | Přečteno: 294x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Osobnost. Úkaz. Zjev. Matka. Rekordmanka. Panovnice.

To vše lze napsat o zesnulé britské královně Alžbětě II. Jistě i mnoho dalších přívlastků, jež by ji charakterizovaly. Ale...

8.9.2022 v 21:06 | Karma: 20,42 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Kompromis je uspokojivým deštníkem, ale mizernou střechou.

Dvacátého prvního srpna před 54 lety obsadila naši zemi sovětská armáda (nepočítáme-li nepočetnou stafáž vojáků několika dalších zemí tzv. Varšavské smlouvy).

20.8.2022 v 11:41 | Karma: 15,80 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Byl mrtev a jeho jednotlivé orgány byly udržovány funkční jen pomocí přístrojů

Přesto společností hýbe smrt dvanáctiletého britského chlapce odpojeného od přístrojů v persistentním vegetativním stavu, tj. v situaci, kdy (dle dostupných informací) konali lékaři i soud v nejlepším zájmu chlapce.

6.8.2022 v 21:53 | Karma: 23,45 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Robert Huneš

Až najdeš lásku, co neslouží tobě, ale ty jí

Rostoucí míra inflace nás zasahuje všechny. Mocní i běžní lidé jsme se dostali na rozbouřené moře ekonomické neprosperity v subtilní malé bárce. Nadto námi otřásají hrůzy války na Ukrajině.

18.5.2022 v 11:41 | Karma: 13,53 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Žít znamená pomáhat druhým žít.

Ukrajina a válka se v posledních dnech skloňuje snad ve všech pádech. Nabídnout uprchlíkům ubytování mohou jen někteří. Významná finanční podpora pro nízkopříjmové spoluobčany je nereálná.

17.3.2022 v 10:06 | Karma: 13,83 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Sláva Ukrajině?!

Je ruská invaze na Ukrajinu srovnatelná s invazí SSSR do Československa v r. 1968, nebo s okleštěním Československa v r. 1938 fašistickým obsazením Sudet?

27.2.2022 v 15:49 | Karma: 27,93 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Mládí vpřed! Stáří do hrobu?

Start do života. Ideály mládí v rané dospělosti hledí vstříc samostatnému vlastnímu bydlení, k nezávislé bohaté rodině, snad „navždy“. Maximalizace zisku a slasti, minimalizace životních potíží.

21.1.2022 v 16:55 | Karma: 30,88 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Všem

Do Nového roku všem lidem dobré vůle přeji, abychom po jakémkoli pádu měli sílu vstát, po každém smutku vzešlo světlo radosti, aby nikdy nezačínaly konce a nikdy nekončily začátky!

31.12.2021 v 23:43 | Karma: 6,70 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Zvláštní a tvrdé, že?

Advent je začátkem nového liturgického roku, časem usebrání v období očekávání příchodu toho, kvůli němuž si dáváme dárky.

17.12.2021 v 11:15 | Karma: 12,21 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Robert Huneš

Je na čase podat ruku ke smíru

Příkopy jsou hluboké. Odmítači a příznivci očkování k sobě mají mentálně daleko. O fanaticích na obou stranách barikády nemluvě.

17.11.2021 v 18:40 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Nezemřít strachy. Stačí smrt z předsudků.

Rozdělená společnost se opět rozdělila. Tentokrát nad očkováním proti covidu-19. Lidí odmítajících očkování je spousta. Jsme promořeni předsudky, obavami, dezinformacemi. Jsou jich plné sociální sítě, tisk, televize.

14.1.2021 v 20:27 | Karma: 17,79 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Robert Huneš

Jak jsme si zasloužili

Se službou či službami se setkáváme často. Ono slovo „služba“, či jeho odvozeniny, nás provázejí všude kolem nás.

1.1.2021 v 18:29 | Karma: 16,64 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 73
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 1200x
PhDr. Mgr. Robert Huneš, MBA, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče

Seznam rubrik