Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Czechia… Čechie? Čechie!

V posledních dnech se rozhořela společenská diskuse nad mezinárodním jednoslovným názvem pro naši zemi. Vnitrozemský už máme. „Česko“ je dnes vžitým označením zahrnujícím země Koruny české (Čechy, Morava, Slezsko).

Nad tím se většinou už vážná diskuse nevede. Jak je to s čerstvým úsilím našich politiků prosadit jednoslovný mezinárodně uznaný název? Czechia? Tato snaha je sympatická.

Jsme jedním z několika málo států (na světě jich je přes 200), které nemají jednoslovný ekvivalent oficiálnímu označení země. Jsou i některé jiné státy, které užívají pouze politický název, např. Dominikánská republika a Středoafrická republika. Ano, tyto dvě země užívají pouze politický název, ale jsou ve světě, společně s námi, výjimkou.

Navíc, historie české státnosti je mnohem delší než historie našeho republikánského zřízení (až od r. 1918), a proto stát potřebuje zeměpisné jméno, kterým by bylo možné jej označit uceleně, jako pevně zakotvený a zavedený subjekt ve své časoprostorové kontinuitě. Srovnání se státně a politicky mladými anebo nestabilními rozvojovými zeměmi je nevhodné.

Pro samu samozřejmost termínu „Francie“ (France) při označení sportovního týmu, země původu potraviny či lákavé destinace na dovolenou nás nenapadne, že v oficiálním právním označení se jedná o „Francouzskou republiku“ (République française). Obdobně to má většina zemí světa. Česko nikoli.

Je mi sympatická snaha prosadit osvědčené historické označení Czechia, pocházející z tradičního Čechie. Vždyť co máme hotelů, firem, fotbalových či golfových klubů tohoto jména. Ba rozhlasovou stanici, nebo modelářský klub. A co takový legendární prvorepublikový motocykl vyráběný stejnojmennou firmou v Krásné Lípě? Je to historicky vžité označení, užívané zejména těmi, jimž vděčíme za samostatnost a národní identitu - obrozencům 19. století. Tito naši předkové chápali Čechii dokonce jako bájnou postavu zastávající roli ochránkyně české země.

Krásně nám tato zvěst zůstala ve zlidovělé písni „Sokolíci“. Ta ve svém textu odkazuje na události v polovině 19. stol. a ve čtvrté sloce, vzhlížející k národním výšinám, zní: Oře tam Čechie, máti naše drahá, ona vyorává naše stará práva… Jinde se tento termín a socha Čechie oslavuje již v Národních listech r. 1867.

První historický záznam názvu Czechia je latinský a pochází z roku 1634. Anglicky je prvně doložen r. 1841, dále v roce 1856, v roce 1866 v australském tisku a zejména mezi lety 1918 – 1960 byl běžně užíván americkým tiskem k odlišení západní a východní části Československa, tedy pro označení Česka v dnešním významu.

Karel IV. nazval Království české, Markrabství moravské a území Horní a Dolní Lužice, Slezska a Braniborska souhrnným označením Země koruny České - to se užívalo jako neoficiální název do roku 1918. Až se vznikem Československé republiky vznikl jednoslovný název Československo.

Mýlí se náš bývalý ministr zahraničí K. Schwarzenberg, tvrdí-li, že jednoslovným vhodným označením pro ČR je „Bohemia“. Toto pojmenování je latinského původu a označuje zemi keltského kmene Bójů (tam, kde žijí Bójové = Boiohaemum, německy Böhmen, žijící na území Čech na přelomu letopočtu), tj. pouze Čechy, nikoli Moravu. Na rozdíl od termínu Čechie, který se místopisně vztahuje na celou ČR (Čechy, Morava, Slezsko).

Odpůrci termínu Czechia (zast. Čechie, souč. Česko) bezděky poukazují na určitou vlastní jazykovou a historickou nedovzdělanost. Česká geografická společnost i Názvoslovná komise Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, jemuž standardizace zeměpisných názvů ze zákona přísluší, drahný čas ukazuje jednoslovné mezinárodní označení ČR (Česka) - vybírám namátkou: ÇEKIA (albánsky), TJEKKIET (dánsky), ČEHIO (esperanto), ČEKIJA (litevsky), TSJEKKIA (norsky), ????? (rusky), CHEQUIA (španělsky)

České státní a veřejné instituce od začátku prezentovaly naši zemi na mezinárodní scéně v angličtině jen jako „the Czech Republic“. Jméno „Czechia“ jsme nikdy nedali světu řádně na vědomí. Anglicky mluvící svět čeká na nás, až zvolený zeměpisný název začneme více používat sami. Pak se přizpůsobí, podobně jako před 98 lety našemu, námi určenému, jménu „Czechoslovakia“

Přeji představitelům naší země moudrost a odvahu navrátit se jazykově ke kořenům naší vlasti v označení státu. Kéž by pak, ruku v ruce s tím, přišel i návrat také k hlubším hodnotám…

Autor: Robert Huneš | pátek 15.4.2016 22:47 | karma článku: 31,04 | přečteno: 3687x
  • Další články autora

Robert Huneš

Chcete zabít babičku? Uškrťte si ji sami!

Eutanázie se jinak jeví zdravým, jinak nemocným. Odlišně ji vnímají mladí a staří. Různým pohledem na ni hledí ti, kteří mají s umírajícími zkušenost, a ti, kteří ji nemají.

5.4.2024 v 13:55 | Karma: 23,41 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Až lékaře bude zajímat nejen naše zlomená noha, ale i zlomená duše

V naší malé zemičce máme 156(!) nemocnic akutní péče. Nad to další odborné léčebné ústavy, eldéenky a další. Ve srovnání s výrazně vyspělejším Dánskem je v ČR (přepočteno na obyv.) 5x více nemocnic a 2,5 více nemocničních lůžek.

16.1.2024 v 19:35 | Karma: 25,07 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi. Ano, tato věta ošetřující lékařky v nemocnici patřila pacientce, již překládala v minulých dnech k nám do hospice.

23.9.2023 v 18:15 | Karma: 43,31 | Přečteno: 6818x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Tam, kde to voní člověčinou

Takřka za dvacet let v hospicovém hnutí mohu dosvědčit, že kde se začínalo od peněz, cihel či jiných „jistot“, se hospic nakonec nezrodil. A pokud ano, tak chřadnoucí a neprosperující. Domy na písku.

13.4.2023 v 20:25 | Karma: 13,38 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Dobrá zpráva. Chtějí, aby visel.

Při pohledu na pražský Hrad vnímám posledních deset let jako promarněný čas. Období, kdy intelekt a schopnosti nadaného muže nebyly investovány ve prospěch dobra, příštích generací, službě národu.

7.3.2023 v 21:09 | Karma: 36,79 | Přečteno: 5370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 1200x
PhDr. Mgr. Robert Huneš, MBA, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče

Seznam rubrik