Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

17. listopad - ne oni, ale my!

V těchto dnech čelíme hrůzám, kdy se snažíme, často obtížně a marně, pochopit příčinu tragédie teroristického útoku muslimských fanatiků v Paříži, kde zemřelo více než 130 nevinných osob.

Pochopit tragédii, ale nalézt i řešení a odpověď jak podobným hrůzám čelit. Odpověď obvykle nespočívá ve válkách, opatřeních, taktikách a strategiích mocných – ministrů, parlamentů, starostů a zastupitelů. O tomto někdy hovoří učebnice historie jako o viditelných vršcích ledovce lidských dějin.

Co je ale jeho podstatou? Co je většinovým obsahem tohoto ledovce, spočívajícím pod hladinou oceánu, či, chceme-li na nepopsaných stránkách učebnic dějepravy lidského rodu? Nikdo jiný, než my sami. Naše každodenní utkání se zlem kolem nás. Naše možnost volby odpovědět na něj pravdivostí, statečností, poctivostí. Často proti mínění většiny. Být si vždy a všude vědomi hodnot, na nichž stojí a leckdy padá svět. A ty hájit. Navzdory většině. Mít poctivou naději.

Naděje není přesvědčení, že se něco určitě podaří. Naděje je jistota, že něco má smysl bez ohledu na to, jak to dopadne. Jsem Jihočech a vodňanský patriot a poukáži - tak, jak nám to ukázali v 50. letech komunisty utýraní naši nevinní spoluobčané mons. Beránek, či A. Rádl. Bez jejich příkladu bychom viděli, že plout se dá jen po proudu řeky. To však umí i chcíplotiny. Jen ryba živá umí plout proti proudu! Živé ryby mění dějiny. Leckdy mimo uznání historiků, za to k prospěchu a záchraně lidského rodu. Tu a tam jsou známi a zapamatováni - jako Matka Tereza, Mohándás Karamčand Gándhí, Albert Schweitzer, Maxmilián Kolbe, Zdislava z Lemberka, Alois Rádl, mons. Tomáš Beránek a zástupy dalších, tzv. bezejmenných…

Tváří v tvář těmto skutečnostem čelíme konfrontaci skutečnosti, kdy prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání někdejšímu komunistickému ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi. Tím má být zřejmě tento soudruh považován za hrdinu stejně jako před třiceti lety, kdy mu na klopu jeho saka připnul Řád (socialistické) práce Gustáv Husák. Medaili od prezidenta Zemana samozřejmě nedostal za scelování mezí a rozvoj strojních a traktorových stanic, ale spíše proto, že před třemi lety coby úspěšný polistopadový podnikatel sponzoroval prezidentskou kampaň.

Medaile ve Vladislavském sále sice obdržely i další osobnosti pochybné minulosti i výkonů, ale Miroslav Toman je z nich nejdůležitější. Jeho postava má totiž symbolický význam. Čistého zla. A komunismus čistým zlem byl, protože ve jménu zrůdné ideo­logie zabíjel a okrádal milióny nevinných. M. Zeman Tomanovou glorifikací 28. října zrelativizoval pravdu a smysl oběti statečných nevinných. Na to, aby se nám nad totalitním ministrem zemědělství, udělalo špatně, přitom stačí málo: vzpomenout na oběti totality, skandální justiční vraždy, zabavování poctivě nabytého a spravovaného majetku, po generace rozdělené rodiny, včetně viny, která přecházela jako vypálený cejch z rodičů na děti. Příště dostane vyznamenání in memoriam Klement Gottwald? Nebo Lubomír Štrougal?

Úkolem poctivých lidí je otevřeně pojmenovat zlo zlem, chybu chybou. V našich domovech, před našimi dětmi, před našimi rodiči. Zlo má největší úspěch tam, kde se mlčí a kde se krčí. Nemlčme a napřimme záda. Je to nejen osvědčené a pravdivé, ale i výchovné a správné. Necháme-li záda shrbená, pak bolí. Na duši tím více. Lhostejno, je-li odpůrcem pravdy komunistická lež, křivda v zaměstnání, nebo brutalita muslimských fanatiků.

Dnes nás hájení menšinového názoru, pravdy, může stát pomluvu souseda, ale získáme úctu vlastních dětí. Můžeme přijít o pár přátel, ale zachováme si čisté svědomí a získáme vděk potomků. Přiložením ruky k dílu dobra sklidíme posměch lenochů, nepochopení davu a zášť křiklounů, ale snad budeme příkladem příští generaci. Aby ta, nemusela pokládat životy jako v 50 letech stovky československých spoluobčanů proto, že jejich předkové zklamali.

 

Autor: Robert Huneš | pondělí 16.11.2015 20:07 | karma článku: 11,44 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Robert Huneš

Chcete zabít babičku? Uškrťte si ji sami!

Eutanázie se jinak jeví zdravým, jinak nemocným. Odlišně ji vnímají mladí a staří. Různým pohledem na ni hledí ti, kteří mají s umírajícími zkušenost, a ti, kteří ji nemají.

5.4.2024 v 13:55 | Karma: 23,41 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Až lékaře bude zajímat nejen naše zlomená noha, ale i zlomená duše

V naší malé zemičce máme 156(!) nemocnic akutní péče. Nad to další odborné léčebné ústavy, eldéenky a další. Ve srovnání s výrazně vyspělejším Dánskem je v ČR (přepočteno na obyv.) 5x více nemocnic a 2,5 více nemocničních lůžek.

16.1.2024 v 19:35 | Karma: 25,07 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi. Ano, tato věta ošetřující lékařky v nemocnici patřila pacientce, již překládala v minulých dnech k nám do hospice.

23.9.2023 v 18:15 | Karma: 43,31 | Přečteno: 6818x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Tam, kde to voní člověčinou

Takřka za dvacet let v hospicovém hnutí mohu dosvědčit, že kde se začínalo od peněz, cihel či jiných „jistot“, se hospic nakonec nezrodil. A pokud ano, tak chřadnoucí a neprosperující. Domy na písku.

13.4.2023 v 20:25 | Karma: 13,38 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Dobrá zpráva. Chtějí, aby visel.

Při pohledu na pražský Hrad vnímám posledních deset let jako promarněný čas. Období, kdy intelekt a schopnosti nadaného muže nebyly investovány ve prospěch dobra, příštích generací, službě národu.

7.3.2023 v 21:09 | Karma: 36,79 | Přečteno: 5370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 1200x
PhDr. Mgr. Robert Huneš, MBA, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče

Seznam rubrik